Çipura nasıl avlanır

kıyıdan çupra nasıl avlanır

Kıyıdan çupra yakalanırken genelde 3 köstekli, dipde kurşun olan takımlar kullanılır. Kıyıdan av yaparken takılma sorunlarına önlem olması için 0.40′lık misina kullanmamız daha iyi olacaktır

Bu takımda mustad serisi olan 496/01 serisi, kısa saplı, parlak döğme çelik, siyah iğne tavsiye edebilirim. Bu iğneler takılma olursa hafif açılır ve takımı kurtararak geri gelmesini sağlar ve el ile eski haline getirilir. gecede gündüzde bu takım kullanılabilir kıyıdan çipura avı Nisan ayı başları. yem olarak mamun kullanabilirsiniz . fakat sıcaklıkların yüksek olduğu dönemlerde yengeç kullanmanız çok daha iyi olacaktır.

fakat hava sıcaklığı düştüğü dönemlerde madya kullanmayıda tavsiye edebilirim.

balık yeme geldiğinde kamışın ucu eğidiğinde denize doğru esneme yaptığı anda mutlaka taslama yapıyoruz

KÖSTEKLİ TAKIM İLE ÇİPURA AVI

Bu takım bildiğimiz dip oltasıdır 0,35 mm beden misinasına, ucuna tercihen Mustad 496 (1-2-3), Mustad 505 (1/0,2/0), Remixon bronz (1/0,2/0), You Wella 1466 (3-4) iğneleri bağlanmış üç adet 0,25-0,30 mm köstekleri aralıklarla bağlayalım. Beden misinasının sonuna da geniş bir klips ekleyiniz. Bu klipse de iskandilinizi takınız. Beden misinasını da 0,40-0,50 mm olan ana bedenden gelen fırdöndüye bağlayınız. Klips takılmasındaki amacımız, akıntıya göre iskandillerin değiştirilmesinde kolaylık sağlaması içindir. İskandili bedenin sonuna bir uç düğümü atıp ta bağlayabilirsiniz ama iskandil deliklerinin kenar kısımları misinanızı zamanla zedeler ve koparır. İşimizi sağlama almakta fayda vardır. Yemleri iğnelere taktıktan sonra suya bırakınız. Dibi bulduktan sonra bir karış yukarı kaldırıp, Çipuranın vurmasını bekleyiniz. 30 metreye kadar derinliği olan sularda beden misinasını florocarbon kullanmanızda her zaman yarar vardır. Derin sularda buna gerek yoktur. Eğer yem olarak tercihiniz Yengeç ise küçük olanlar tercih edilmelidir.yengeci iğneye takarken Önemli olan bu iğneyi takarken onu öldürmemek ve av süresince canlı kalmasını sağlamaktır. Bunun için yukarıda isimlerini verdiğim ince iğneler tercihiniz olmalıdır. Yengeci takmadan önce ön ayakları koparılmalıdır. Bunun nedeni, kendisini kuma gömmesini veya taşlıkların arasına girmesini engellemek içindir. Delikli kurşun takılarak yapılan, yemi genellikle canlı yengeç olan Çipura avlarında bu işlem şarttır. Benim bildiğim yengecin iki tür iğneye takılma şekli vardır. Birincisi, bir ayağının koparıldığı yerden geçirilen iğnenin ucu, vücudun yan tarafından dışarıya çıkacak şekilde hafifçe, zedelemeden takılır. İkincisi de arka ayak kırılma noktasından geçirilen iğnenin ucu, ön ayak kırılma noktasından dışarıya çıkacak şekilde takılır. Çipura bu yeme dayanamaz ve çok hızlı iğnelere girer. Sizin yapacağınız tek şey elinizdeki misinayla balığın vuruşuna zamanında çalınmanızdır. Bu takımı ana misinası 0,30 mm, beden misinası 0,25 mm olarak kıyıdan da kullanabilirsiniz.

 

ŞAMANDIRALI TAKIM İLE ÇİPURA AVI

Derinliği 1 buçuk etre altına olan sularda tercih edilir. Kullanacağınız şamandıra ağır fakat küçük şamandıradır. Ağır olmasının nedeni kamışla uzağa atabilmeniz içindir. Fırdöndüye tercihen 496 (1,2,3) iğnesi bağlanmış, derinliğe göre ayarlanmış kösteği bağlayınız. Yemi iğneye cezbedici şekilde bağladıktan sonra, kamışınızla ileri atıp, balığın vurmasını ya da şamandırayı batırmasını bekleyiniz. Aynı işlemi, spin avcılığında Raglou takılıp kullanılan iki fırdöndülü, Bulrag şamandırasının küçük olanı ile de yapabilirsiniz. Bu şekilde iki köstekli bir takımla çipura avlayabilirsiniz. Canlı yengeç, canlı maymun en ideal yemlerdir.

 

Bir cevap yazın