Hangi Sebze Tohumu Ne Zaman Ekilir?

Bahçe ile uğraşmaya yeni başlayanlar için ilk olarak akla gelen soru hangi tohumu ne zaman ekeceğim sorusudur diye düşünüyorum. Öncelikle tohumlarınızın hibrit ürünlerden elde edilmediğine emin olmalısınız. Her sebzenin yetişeceği belli bir sıcaklık ve hava durumu vardır bu nedenle tohumları ne zaman ektiğiniz çok önemli bir konudur.

Her mevsimin ve ayın kendine ait özellikleri bulunmaktadır. Sebze tohumları da buna göre yetişmektedir. Her sebzenin ait olduğu bir iklim koşulu bulunmaktadır. Bazı sebzeler sıcaklığı severken bazıları soğuk iklim aramaktadır. Bu nedenle her bitki her zaman değil yaz ve kış aylarında yetişmek üzere zaman dilimlerine ayrılmaktadır.

Bu şekilde inceleyecek olursak kışın yetişen sebzelerin yazın yetişmesi pek mümkün değildir. Bunlar için seralarda üretim yapılması gerekmektedir. Bu açıdan değerlendirildiğinde ekim tarihlerinde de değişkenlik olmaktadır. Eğer ki bahçenizde veya evinizde sebze yetiştirmeyi düşünüyorsanız hangi ayda ne ekilir bunları bilmeniz gerekmektedir.

Hangi Ayda Ne Tohumu Ekilir?

Aylara göre sebzelerin ekim zamanını şu şekilde sıralayabiliriz:

Ocak: Bu ayın ikinci haftasından itibaren turp, kereviz, karnabahar, havuç, pırasa ve lahana gibi sebzeleri ekebilirsiniz. Bu aylarda ne fazla tüketilen ve ekimi yapılan diğer bitkiler biri patlıcandır. Bu sebzeyi de ekebilirsiniz.

Şubat: Patlıcan, bezelye, chery domates ve roka gibi sebzeler bu aylarda dikilebilmektedir. Ayrıca havuç, ıspanak ve pırasa gibi bitkilerin de hasadı yapılabilmektedir.

Mart: Beyaz kabak, salatalık, maydanoz, mısır, bezelye gibi bitkiler bu ayda ekilebilmektedir. Mart ayında kireçleme ve gübreleme işlemleri de yapılmalıdır.

Nisan: Bezelye, kabak, havuç, biber, bezelye karnabahar, domates ve roka gibi bitkiler ekilebilmektedir. Bu ayda aynı zamanda tapan ve sürgü ile birlikte tarlaların son sürüm işleri gerçekleştirilir ve tarlalardaki yabansı otların temizlenmesi gibi işlemler gerçekleştirilir. Ayın ortasından sonra biber, patlıcan, domates fideleri ekilebilmektedir.

Mayıs: Yazın yaklaşması ve baharın bitmesine ortak olan bu ayda fasulye, mısır, havuç, brokoli, kabak, maydanoz gibi sebzeler ekilmektedir. Bu ayda tohum bakımı yapılır ve dikilen fidelere can suyu verilmektedir.

Haziran: Bamya, biber, karpuz, kavun, soğan, patlıcan gibi sebzeler sulanır. Bu ay içerisinde bazı sebzeler budanır ve bazılarının fideleri esas yerlerine dikilir.

Temmuz: Bu ayda yazlık sebzelerin ekimine devam edilmektedir. Fasulye, havuç, brokoli ekilebilir. Lahana ve karnabahar ekimi yapılabilir. Ayrıca bu ay sarımsak bitkisinin toplanacağı aydır.

Eylül: Sonbaharın ilk ayı olan ve güneşin yavaş yavaş etkisini kaybetmeye başladığı ay olan eylülde bakla, kekik, biberiye, mısır, maydanoz ve lavanta gibi bitkiler ekilir. Bu ayda hasadı tamamlanmış olan bitkiler temizlenir ve kışlık sebzelerin ekimine başlanır.

Ekim: Yazlık sebze hasatları bu aya kalmadan toplanmalıdır. Çünkü ekim ayında don olayları sık sık yaşanabilmektedir. Kereviz, ıspanak ve lahana gibi sebzeler için hazırlık ve bakımlar başlatılabilir.

Kasım: Bu ayda bakla ekilebilir. Aynı zamanda dikilen kışlık sebzelerin bakımlarının yapılması gerekir.

Aralık: Bu ayda taze soğan ekilmektedir. Ayrıca hava koşullarına bağlı olarak çilek ekimi ve çapasına başlanabilir. Kışlık yiyeceklerin hasadı yapılır ve bunun yanında yazlık sebze fideleri hazır hale getirilir ve tarlaların sürümü gerçekleştirilir.

Kış Sebzeleri ve Yaz Sebzeleri Ne Zaman Ekilir?

Sebzelerin dikilmesi için direkt olarak bir tarih belirtmek yerine iklim koşullarının ölçüt alınması gerekmektedir. Bu açıdan değerlendirildiğinde bazı sebzeler 10 derece sıcaklıktan sonra ekilmelidir. Her ne kadar dikim zamanı şubatta olsa eğer ki istenilen iklim koşulları sağlanmadığı zaman istenilen sonuçlar elde edilememektedir. Fakat genel olarak yaz ve kış sebzeleri sıcaklık ölçülerinde göre belli aylar ekilir. Örneğin havuç şubat, marul eylül gibi dikilir. Bunların yanı sıra her mevsim yetişen sebzeler de bulunmaktadır.

Bir cevap yazın