Kara Lahana Yemeği Karadeniz Orijinal Tarif

Merhaba, sizlere çok eskilere dayanan bir tarif vereceğim. Herkes farklı şekillerde yapar yörelere göre ismi ve içindekiler değişir. Trabzon şehrimizde yapılan orijinal kara lahana yemeği tarifini sizler için paylaşacağız. Yediğinizde işte bu diyeceksiniz.

Şimdi sizlere her bir malzemesi yazın bin bir emek ile hazırlanıp lezzetli yemekler yapmak için kullanılan malzeme listesinden bahsedelim.

Yemeğimiz için iç yağ ( kuyruk yağı ) kullanıyoruz.

Önceden haşladığımız beyaz fasulye ya da barbunya ( bunları yazın ekip büyüttük ve ayıklayıp kuruttuk ) . Kara lahana yaprakları ( kışın kar gördükten sonra ayrı bir lezzetleniyor ve yemeklerde daha güzel tadı oluyor) .

1 adet orta boy soğan.

Mısır unu ( yazın ektiğimiz mısırları ayıklayıp değirmene götürüp mısır unu yaptırdık) 3 yemek kaşığı.

4 yemek kaşığı yarma ( yazın ektiğimiz mısırları ayıkladık , tepsilere dizip sobada kuruttuk ve değirmende yemeklik mısır olması için kırdırdık)

Kara lahana yemeği için gerekli malzemeleri sıraladık. Şimdi sıra geldi tarifine;

Öncelikle tencereye 2 yemek kaşığı kadar kuyruk yağını küçük küçük doğrayıp koyuyoruz , biraz erimeye başladıktan sonra bir yemek kaşığı zeytinyağı ve yarım yemek kaşığı tereyağı ekliyoruz. Kuyruk yağları hafif pembeleşecek ve soğanları ekliyoruz. Soğanlar da kavrulunca önceden haşladığımız ve ince ince doğradığımız karalahana yapraklarını ekliyoruz. Biraz kavuruyoruz ve ardından yıkadığımız mısır yarmasını ekliyoruz. Haşlanmış beyaz fasulye ya da barbunyalarımızı da ekliyoruz.

Çırpıcı buna benzer bir alet ancak uçları alt kısmı daha sivri yapılıyor. buradaki örnek biraz kalın. El ile buna benzer bir tahtadan yapılmış alet ile çırpıyorlar Karadeniz yöresinde.

Beraber çok az kavurduktan sonra su ekliyoruz, bu su biraz az olsun yani 2-3 bardak kadar malzemenize göre ayarlayın, karabiber ve tuz ekliyoruz kendi damak zevkimize göre oranını ayarlayabiliriz ben yarım çay kaşığı dolu karabiber ve 2 buçuk çay kaşığı tuz koydum. 1 adet yine yazdan kalma acı süs biberini tohumlarını alıp kendisini iki üç parcaya ayırıp atıyoruz yemeğimize . Çok güzel acısını bırakacak, doğal bir acı tat elde ediyoruz. Bir kapta 3 yemek kaşığı mısır unu ve soğuk suyu karıştırıyoruz. Yemeğin suyunu az koymuştuk, yemeğin suyu kaynayınca bu karışımı yemeğimize ekliyoruz. Gerek görürseniz biraz daha su ekleyebilirsiniz. Yemek kaynamaya başlayınca altını kısıyıoruz ve kısık ateşte yavaş yavaş kaynaya kaynaya bir saat kadar pişiriyoruz.

Bu yöreye ait tahta bir çırpıcı var onu kullanarak ara ara yemeği karıştırıyoruz. Sizde yoksa üzülmeyin. Lahana yaprakları piştikçe yumuşayacaktır, öncesinde doğrarken çok fazla parçalayarak doğrayın. Bir parmağın yarısı kalınlığında doğrayın , söylemeyi unuttum saplarını da doğrayın güzel lezzet veriyor. Çırpıcı var ise onunla ara ara karıştırıyoruz lahanalar parçalanıyor hem de dibine tutmasını engelliyoruz çünkü yarma ve mısır unu pişerken dibe çöker tencerenin dibine yapışır yanar. Bunu önlemek için ara ara karıştırıyoruz yemeğimizi, uzun süre karıştırmadan bırakmayın , piştikçe daha az karıştırmaya ihtiyaç duyulur çünkü yarma piştikçe su üstüne çıkar.

Bir cevap yazın