Saksıda ve Toprakta Dereotu Nasıl Ekilir Yetiştirilir?

Merhaba, bahçeniz olmasa da yetiştirebileceğiniz bol bereketli bir bitkidir dereotu. Salatalarda turşularda kullanılır kendisine özgü bir kokusu ve tadı vardır. Çok sağlıklı olması ve her mevsim yetiştirilebilir olması da dereotu yetiştiriciliğini cazibeli kılıyor. Evde saksıda ya da bahçede toprakta nasıl dereotu yetiştirilir sizlere anlatacağız.

Saksıda dereotu yetiştirmek için takip etmeniz gerekenleri sıralayalım:

Toprak ve saksı hakkında: Dereotu bitkisi için özel bir toprak gerekmez, toprak olarak seçen bir bitki değildir. Torflu bahçe toprağı koyabilirsiniz saksınıza. Dışarıdan doğadan toprak doldurabilirsiniz imkan varsa. Saksınızın altında fazla suyu alabilecek tabağı mutlaka olmalı, saksının dibi de delik olmalı yani drenajlı saksı olmalı. Fala suyu atabilsin ki kökler fazla su içinde kalmasın ve çürümesin.

Tohumların ekimi :  Toprak ve saksıyı hazırladıktan sonra şimdi sıra geldi tohumları toprak ile buluşturmaya. Dereotu ekimi için ilkbaharı beklerseniz maksimum verimi alırsınız ancak diğer mevsimlerd e de her an dikebilirsiniz. Saksınıza toprağınızı koyun , dereotu tohumlarını aralıklı olarak toprağın üzerine serpiştirin. Tüm tohumlar tutup çimlenmeyebilir bunu düşünerek seyrek ama bol tohum serpmelisiniz. Tohumlarınızı toprağınıza serptikten sonra üzerine çok az bir şekilde toprak serpin , tohumların üzeri kapansın ama gömülmesinler toprağa. Zayıf bir şekilde çimlendikten sonra toprak üzerine çıkmak isteyecek ve yoğun bir şekilde toprak ile kapatırsanız çıkamaz toprak içinde kalır çürür. Ancak ince hafif bir şekilde toprak ile örterseniz üzerini çimlendikten sonra kolayca toprak üzerine çıkacak ve büyümeye başlayacaktır. Üzerine az toprak kapattıktan sonra sulamayı unutmayalım. Can suyunu verelim.

Dereotu tohumlarını ektiğiniz saksıyı evde en çok gün ışığı alan yere koymalısınız. Güneşin en çok uğradığı köşeyi ona ayırın. Çünkü dereotu bitkisi gölge olmayan ortamlarda daha hızlı büyür ve daha verimli olur.

Dereotu ekimi yaptığınız saksıyı aralıklı olarak ama sürekli bir şekilde sulamayı unutmamalısınız. Sulama çok önemlidir çimlenme olabilmesi için toprağın sürekli nemli kalması gerekir. Toprağın nemli olup olmadığını elinizle toprağa dokunarak anlayabilirsiniz. Parmağınızı değdirin ıslak gibi hissediyorsanız sulama yapmayın ama kuru geliyorsa elinize toprağa biraz bastırın kuru ise hemen sulayın. 20-25 gün sürecek olan çimlenme sürecinde bunu sık sık kontrol ederek az az ama sık sulayarak toprağın nemli kalmasını sağlayarak sağlıklı dereotu bitkisi yetiştirebilirsiniz.

Toplamda 2 ay gibi bir sürede dereotunu toplamaya başlayabilirsiniz. Dereotunu koparırken köklerine zarar vermemeye çalışarak elinizle koparın. Bıçak ya da makas değdiğinde pek sağlıklı olmuyor. Dereotunu tüketeceğiniz kadarını koparın önceden hasat etmek ve dereotunu bekletmek hiç iyi bir fikir değil çünkü çok çabuk sararıp soluyor koparıldıktan kısa süre sonra yumuşamaya başlıyor. Buzdolabına koysanız bile yine de çabuk soluyor.

Dereotu tohumu elde etmek için dereotlarının bir kısmını hasat etmeyin yani koparmayın. Saksıdaki bir kısım dereotu büyüsün sararsın ve uç kısımlarında oluşan tohumlarını koparıp siz alabilirsiniz. Tohumları bir iki gün dışarıda kağıdın üzerinde bekletin ve sonrasında kapalı kaplarda , küçük plastik poşetlerde ya da plastik şişelerde saklayabilirsiniz.

Toprağa yani bahçeye ekeceğiniz dereotu tohumları için de aynı adımları uygulayabilirsiniz. Aynı şekilde az bir toprakla üzerini kapatıp toprağını nemli tutun. Güneş alan bir yere ekmeyi ihmal etmeyin.

Bir cevap yazın