Salatalık Tohumu Nasıl ve Ne zaman Ekilir?

Salatalık tohumu nasıl ekilir , ne zaman ekilir bu soruların yanıtlarını merak edenler için ayrıntılı bir şekilde anlatımını aşağıdaki yazımızda bulacaksınız. Sebze ve meyve ekimlerini yapabilmek için bazı ayrıntılara özel noktalara dikkat etmek gerekir. Bunlara uyuldtuğunda ve tohumunuz sürdürülebilir tarıma uygun ( ata tohumu) tohum ise çok güzel sonuçlar alacaksınız. Yine de kafanıza bir soru takılır ya da merak ettiğiniz her şey için yazının sonunda sorularınızı iletebileceğiniz yorum yap kısmına da sorularınızı iletebilirsiniz.

Salatalık(hıyar) Tohumu Nasıl Ekilir-Salatalık(hıyar) Tohumu Çimlendirmesi -Salatalık(hıyar) Fidesi Dikimi Nasıl Olur?

Salatalık ( hıyar ) tohumu genellikle ilkbahar , sonbahar ve yaz ayları içindeki aylar tavsiye ediliyor. Salatalık tohumunda tohumun kalitesi ve ekimi işlemi sırasında uyguladığınız yöntemler hasadın verimliliği açısından önemlidir. Salatalık(hıyar) tohumu ekim derinliği 2-2,5 cm , sıralar üzeri  mesafe 40-50  cm ,sıralar arası  120-130  cm arasındadır . Salatalık(hıyar) fidesi kullanılacaksa salatalık(hıyar) fidesi ekim aralıkları, salatalık(hıyar) tohum ekim aralıkları ile aynı olabilir.

Salatalık(hıyar) Tohumu Nasıl Çimlenir?-Salatalık(hıyar) Tohumu Çimlendirme Yöntemleri Nelerdir?

Tohumları ocaklara atmandan önce 1 gün suda veya nemli bir bez içerisinde bekletmeniz salatalık(hıyar) tohumu çimlendirme yüzdesini artıracaktır. Toprak ısısının 10-20 derece arasında olması uygundur. Salatalık(hıyar) Tohumlarını kap içerisinde veya viyollerde çimlendirecekseniz  kabın veya viyolün üst seviyesine 2  cm kala ince elenmiş toprak ve torf karışımından oluşan toprakla doldurunuz ve fısfıs yardımıyla nemlendiriniz. Daha sonra salatalık(hıyar) tohumlarını yerleştiriniz  ve geriye kalan kısmı aynı toprakla doldurunuz. Doldurma işlemi bittikten sonra yüzey toprağını fısfıs yardımıyla nemlendiriniz ve şeffaf bir naylon (streç film)  yardımıyla üzerini kapatınız. Arada bir kontrol ederek  toprağı fısfısla nemlendirmeye devam ediniz. Tahmini tohumlarının çimlenmesi 8-10  gün arasındadır. Salatalık(hıyar)  tohumları çimlenmeye başladığında şeffaf naylonu kaldırın ve direk güneşten koruyun. Salatalık(hıyar) tohumları fide şekline geldiğinde yaklaşık 4-5 cm şeklinde olduğunda bahçenize veya daha büyük bir saksıya aktarabilirsiniz.

Salatalık(hıyar) tohumlarını açık arazide çimlendirecekseniz çimlendirecek toprağı işleyiniz. işlenmiş toprağa salatalık(hıyar) tohumlarını yerleştiriniz ve üstünü ince elenmiş toprakla 2-2,5 cm arasında kapatınız. Toprak yüzeyini şeffaf bir naylonla kapatınız. Periyodik olarak toprağı nemlendiriniz. ( az ıslanmasını sağlayınız , bol sulamayınız ) Çimlenme tahmini  8-10  gün içerisinde gerçekleşecektir. Üzerini kapatmak zorunda değilsiniz, kapatmadan da çimlenebilir . Hızlı çimlenmeyi sağlıyor kapatmak . Toprağın kurumasına izin vermeyin yeterli. Nemli kalmalı sürekli olarak. Kuruduğunu gördüğünüzde mutlaka sulayın ıslatın toprağı.

Salatalık(hıyar) Fideleri Nasıl Ekilir-Dikilir?
Almış olduğunuz veya yetiştirmiş olduğunuz salatalık(hıyar)  fidelerini  dikimi yapmadan önce dikim yapacak olduğunuz  bahçenizin tavına gelmiş  ve işlenmiş olması gerekir. Toprak ısının uygun olması ,don olayların geçmiş olması ve salatalık(hıyar) fidesi dikimi yapılacak toprağın yeterli mineral yoksa gerekli torf ve organik gübrelerle  gıda takviyesi yapılması gerekir.

Salatalık fidelerinizin dikimi için toprak uygunsa ekim yaptığınız gün rüzgarlı ve serin bir gün olmasına dikkat ediniz. Ya da güneş gittikten sonra hava serinlediğinde ekiniz. Salatalık(hıyar) fidesinin daha fazla güneş ışığından yararlanması için kuzey-güney istikametindeki dikimleri tercih ediniz. Fide dikimlerinde sıralar üzerinde çift  dikim yapmanız uzun vadede size hem sulama ve hasat açısından maliyetleri azaltacaktır.

Salatalık(hıyar) fidelerini  sıralar arası  mesafe 40-50  cm ,sıralar arası  120-130  cm olacak şekilde dikebilirsiniz

Salatalık fidelerinin dikim sırasında şekilde gördünüz gibi bitkinin viyolde kalan kısmının tamamı(fidenin yaklaşık 3 te 2 si) toprak altında olmalıdır. Salatalık(hıyar) fidesi dikimini yaptıktan hemen sonra mutlaka can suyu vermeniz gerekmektedir.

Çimlenme tamamlanınca mutlaka salatalık dallarının sarılacağı ince yada kalın dallar ile sal yapmalısınız ya da resimdeki gibi çubuk dikmelisiniz. Salatalık dalları ne kadar büyük uzun olursa bu dallar büyüyüp sarılacaktır ve daha rahat bir ortamda büyüyecektir. Uzun dallar dikip birbirine bağlantısını ipler ile yapabilirsiniz. Bunun tasarımı tamamen size kalmış ben kurumuş bir ağaca bir kaç tane kalın ağaç dalını yasladım ve onun dibine ektim tohumlarımı. Sonrasında dallara sarılıp ağaca geçti dallar ve kurumuş ağaç dallarını sararak büyüdü , o kuru ağaç salatalık yaprakları ile salatalık ağacı görünümüne kavuştu. 🙂 Siz de imkanlar dahilinde salatalığın sarılacağı büyüyebileceği bir ortam yaratın mutlaka. Asma yaprakları gibi sarılarak büyüyor.

Bir cevap yazın