Taze fasulye nasıl ekilir , ne zaman ekilir sizlerle bu bilgileri ayrıntıları ile paylaşacağız. Taze fasulye tohumları çeşitleri bulunmaktadır. İçinde taneleri büyüyen fasulye ektiyseniz onu dalda bekletip kurumasına müsaade ettiğinizde içindeki taneleri ayıklayıp, bir beze serebilirsiniz ve kurutursunuz . Kuru fasulye olarak tüketebilirsiniz.
Öncelikle birer metre arayla çukurlar açılır. İçine en az 5 en fazla 7 adet tohum koyulur ve toprak kapatılır. En kısa ve öz tanımı bu şekilde yapılır peki bu ne zaman yapılır , şartları , püf noktaları hepsi aşağıdaki yazımızda..
Fasulye Ne Zaman Ekilir?
Fasulyenin ekim zamanı, çeşidine ve yerel iklim koşullarına bağlıdır. Ancak genel olarak, fasulye ilkbaharın sonlarından yazın başlarına kadar ekilebilir. Fasulye don olaylarına karşı hassas bir bitki olduğu için son don tehlikesinin geçtiği dönemler ekim zamanı için tercih edilmelidir.
Fasulye Nasıl Ekilir?
Fasulye ekimi yapacağınız yerin tüm gün güneş almasına ya da en uzun süre güneş almasına dikkat etmelisiniz. Güneş fasulyeye çok iyidir. Güneşte yetişen fasulye verimi çok yüksek olur. Güneşte yetişen fasulye hızlı büyür ve sağlıklı büyür. Şimdi sizlere adım adım nasıl fasüyle tohumu ekeceğinizi anlatacağız.
- Fasulye tohumları, sıra üzerine 10 cm aralıklarla ve 3-5 cm derinliğe ekilir. en az 5 en fazla 7-8 tane ekebilirsiniz. Tohumlar birbirine değmesin aralarında 2 cm boşluk olsun ancak yan yana olsunlar yanına sırık dikeceksiniz ve hepsi bu sırığa sarılarak büyüyecekler bunu düşünerek tohumları yarım ay şeklinde “C” harfine benzer şekilde dizebilirsiniz.
- Eğer birden fazla sırada ekim yapacaksanız, sıralar arası mesafe en az 40-50 cm olmalıdır.
- Tohumların üzeri toprakla örtülür ve hafifçe sıkıştırılır. Üzerine örtülen toprak kum gibi yumuşak olmalıdır. Hafif olmalıdır.
- Ekim işleminden sonra tohumlar, nemini kaybetmemesi için hafifçe sulanır.
Fasulye Ne Sıklıkla Sulanır?
Fasulye, suyu çok seven bir bitki türüdür. Bununla birlikte Fasulye çok su ister mi sorusu da fasulye yetiştirmek isteyenlerin merak ettiği bir sorudur. Fasulye toprağın sürekli nemli kalmasını ister. Bu nedenle, toprağın kurumasını beklemeden düzenli olarak sulama yapılmalıdır. Fazla sulama kök çürüklüğüne neden olabilir. Ayrıca sulama bitkinin sadece köklerine yapılmalıdır. Güneşte bitkiler sulanmaz güneş battıktan sonra sulama yapılmalıdır.
Fasulye Hangi Ayda Ekilir?
Fasulye ilkbahar aylarında ekilir. İlkbahar aylarında havaların ısınmaya başladığı döneme denk getirmeliyiz. Soğuk havalardan kötü etkilenir fasulye bitkisi. Don olaylarına karşı dayanıksız olduğu için genellikle son don tehlikesinin geçtiği Nisan ve Mayıs ayları arasında ekilmesi uygundur.
Fasulye Ekimi ve Sulaması Nasıl Olmalıdır?
Fasulye ekimi, belirli bir derinlik ve aralıklarla yapılmalıdır. Fasulye tohumları 3-5 cm derinliğe ve sıra üzerine 3-4 cm aralıklarla ekilmelidir. Birden fazla sıra ekim yapılıyorsa, sıralar arası mesafe en az 40-50 cm olmalıdır. Fasulyenin sulaması düzenli olarak yapılmalıdır. Toprağın nemini kaybetmesine izin vermeden sulama işlemi gerçekleştirilmelidir.
- Toprak isteği: Fasulye, iyi drene olmuş, humuslu ve nemli toprakları sever. pH değeri 6.0 – 6.8 arasında olan topraklar, fasulye yetiştirmek için idealdir.
- İklim isteği: Fasulye, ılıman ve nemli iklimleri sever. Fasulye, soğuk iklimlerde ya da don olaylarının fazla yaşandığı bölgelerde oldukça güç yetişir. Bu sebeple ekim zamanı, son don tehlikesinin geçtiği dönemler olmalıdır.
- Su isteği: Fasulye yetiştiriciliğinde sulama hassas bir konudur. Bu sebeple toprağın suyunu kaybetmesine izin vermeden hep nemli kalması sağlanmalıdır.
Fasulye Ne Kadar Sürede Yetişir?
Fasulyenin yetişme süresi genellikle çeşidine bağlıdır. Ancak genel olarak, ekimden sonra 60-90 gün içinde hasat edilebilir hale gelir. Mayıs ayında ya da Haziran ayında ekim yapılan bir fasulye Eylül ayının sonuna kadar meyvesini vermeye devam eder. Soğuk havalara dayanamadığı için bu süre bu kadar olabiliyor.