Yeşillik tohumları saksıya nasıl ekilir? Yeşillik olarak adlandırdığımız dereotu , maydanoz , kıvırcık, tere ve roka gibi mahsüllerin tohumlarını saksıya ekmek, bakımını yapmak sağlıklı bir şekilde yetiştirmek ve bol bol mahsül almak istiyorsanız sizin için gerekli tüm bilgileri bu yazımızda paylaşıyoruz.
Yeşillikleri ekmek için öncelikle sağlıklı bir saksı toprağı hazırlamalısınız. Saksı toprağı nasıl olmalı bu konu hakkında gerekli bilgileri daha önce sizlerle paylaşmıştık, henüz yazımızı okumadıysanız öncelikle toprak hazırlığı için o yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz. Saksınızın toprağı ve saksınızın nasıl olması gerektiği hakkında tüm bilgileri edinip buna uygun olarak hazırladığımız toprak üzerine tohumlarımızı ekeceğiz.
Tohumlarınızı ekeceğiniz saksınız diyelim ki 15 litrelik bir saksı olduğunu düşünelim maydanoz tohumundan örneklendireceğiz, 30 adet kadar maydanoz tohumunu toprağın üzerine serpiştirin ve parmaklarınızla karıştırın ama hafifçe çok derine itmeden tohumları üstten üstten karıştırın . Toprağı nemli tutun , çok ıslak olmayacak , toprağın nemli kalmasına kurumamasına dikkat etmelisiniz. Bu şekilde kolayca çimlendirir ve yaklaşık 30 gün sonra mahsüllerinizi alırsınız.
Dereotu, tere ve kıvırcık için de aynı şekilde ekim yapılıyor, ancak kıvırcık daha az tohum bırakılır 10 adet kadar tohum bırakmanız yeterlidir toprağa. Aynı şekilde toprağı kurutmadan az az sık sık sulayarak toprağın nemli kalmasını sağlıyoruz ve çimlenmesini bekliyoruz. Toprağımızı tam kıvamında tutarsak güzel bir şekilde yetişecektir yeşilliklerimiz. Tabi yeşilliklerimizi yetiştirirken zararlılar ile başa çıkmak zorunda kalabilirsiniz. Saksılarda yetişen neredeyse tüm bitkiler için aynı şey geçerli bu yeşilliklerimiz için de geçerli. Zararlılar gelip hasta etmeden ve onlar yapraklarını yemeden bitkimizi çürütmeden sağılklı bir şekilde mahsüllerimizi alıp tüketmek istiyorsak bitkimiz büyürken bakımını da ihmal etmemeliyiz.
Bitkilerimizi zararlılardan korumak için doğal formül paylaşmıştık sizlerle daha önce. Sebzeleri zararlılardan korumak için doğal tarif yazımıza bakınız. Saksıdaki bitkilerimizi ve bahçemize ektiğimiz bitkilerimizi korumak için zirai ilaçlar kullanmak yerine kendi hazırladığımız organik ( doğal ) malzemeler ile hazırladığımız karışımları kullanıyoruz. Yetiştirdiğimiz ürünlerin organikliğini bozmuyoruz. Zararlılardan koruyan karışım tarifleri yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz. Böylelikle hiçbir sorun yaşamadan yetiştirdiğimiz ürünleri gönül rahatlığı ile ailemize yedirebiliriz.
Açıklamalar ve tariflerle ilgili bir sorunuz olursa yorumlar kısmından sorunuzu ya da kendi bilgilerinizi eklemek istediğiniz fikirlerinizi paylaşabilirsiniz. Ekimleriniz bereketli olsun.