Ziya Selçuk açıkladı: Mesafeli sınav geliyor, telafi eğitimi ne zaman ve nasıl olacak, yaz tatilinde eğitim olmayacak

Ziya Selçuk açıkladı: Mesafeli sınav geliyor, telafi eğitimi ne zaman ve nasıl olacak, yaz tatilinde eğitim olmayacak

Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk liselere geçiş sistemi kapsamında 7 Haziran’da gerçekleşecek sınavın yüz yüze yapılabilmesiyle ilgili tüm önlemlerin alındığını söyledi.

Milli Eğitim Bakanı Selçuk, katıldığı bir televizyon programında, LGS sınavının sosyal mesafe kuralına göre yapılabileceğini belirterek şöyle konuştu: “Bizim burada yapmak istediğimiz şey çocukların motivasyonunu kırmadan, bölmeden, mümkünse zamanında mümkün olmazsa en kısa zamanda bu sınavı yapmak.

Bunun için de Türkiye’deki istatistiklere bakıyoruz. Daha dün Bilim Kurulu’nda bu meseleyle ilgili bir istişare oldu. Bizim de içinde bulunduğumuz bir değerlendirme yapıldı. Tüm bunları önümüzdeki haftalar içerisinde değerlendirip, biz de her şekilde online olmamak şartıyla, çocuklarımızın sağlığını koruyacak şekilde sınavı rahatlıkla yapabiliriz.

MESAFELİ SINAV Asla bir çocuğumuzu bile riske atmak istemeyiz. Düzenlemelerle ilgili de acaba ülkemizde kaç sınıf, kaç sıra var? Şu aralıklarla oturduğunda öğrencilerimizin ne kadarını hangi binada ya da ortamda sınava alabiliriz?

Bunlarla ilgili çalışmalarımızı da yaptık. Bu yüzden ne şekilde olacaksa bunun değerlendirmesi yapılır. Farklı uygulamalara açığız. Çocuklarımızın yüz yüze sınav olabilmesiyle ilgili tedbir paketimiz hazır.”

TELAFİ EĞİTİMİ……. Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk’tan Açıklamalar… Okullar Ne Zaman Açılacak? Telafi Eğitimi Ne Zaman Yapılacak? Masada İki Seçenek Var…

Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk, canlı yayın programlarına katılmaya devam ediyor. Bakan Selçuk, son olarak ÜLKE TV’de canlı yayında soruları cevapladı. Bakan Ziya Selçuk’un şu ana kadar yaptığı açıklamaları göz önünde bulundurarak, ”Okullar ne zaman açılacak? Telafi eğitimi ne zaman yapılacak?” sorularının cevabını vermeye çalışalım.

Öncelikle Bakan Ziya Selçuk’un açıklamalarından anlaşıldığı kadarıyla telafi eğitimi kesin olarak yapılacak. Yani 2. dönem sadece uzaktan eğitimle bitirilmeyecek; telafi eğitimi de yapılacak. MEB bu konuda 2 aylık bir süreç planlıyor. Yani yapılacak olan telafi eğitiminin 2 ay olarak uygulanması planlanıyor. Telafi eğitiminin zamanı için ise masada 2 seçenek var:

1. Seçenek: Koronavirüs kontrol altına alınır ve Bilim Kurulu da onay verirse Mayıs-Haziran aylarında olmak üzere 2 aylık bir telafi eğitimi.

2. Seçenek: Koronavirüs tehdidi devam eder ve Bilim Kurulu da okulların açılışına onay vermezse, Eylül-Ekim aylarında olmak üzere 2 aylık bir telafi eğitimi. Şu an için 2. seçenek daha fazla öne çıkıyor.

SELÇUK’UN AÇIKLAMALARI: “Geçtiğimiz hafta Güney Kore’de bir stadyumda öğrenciler, 5’er metre arayla kurulan sıralarda toplu bir sınava girdiler. Açık havada sosyal mesafe kurallarına uyularak bir LGS sınavı gibi bir alternatif durum mümkün olur mu” sorusu yöneltilen Bakan Selçuk, “Tabii ki olabilir.” yanıtını verdi. Çocukların motivasyonunu kırmadan mümkünse zamanında mümkün olmaması halinde de kısa zaman içinde LGS kapsamındaki merkezi sınavı yapmak istediklerini dile getiren Selçuk, bunun için istatistiklere baktıklarını anlattı.

Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk, Liselere Geçiş Sistemi (LGS) kapsamındaki merkezi sınav tarihi konusunda, bir çocuğu bile riske atmak istemediklerini belirterek, “Online olmamak şartıyla çocukların sağlığını koruyacak şekilde sınavı rahatlıkla yapabiliriz.” dedi. Bilim Kurulu’nun dünkü toplantısında bu konuyla ilgili kendilerinin de içinde bulunduğu bir istişarenin yapıldığını aktaran Selçuk, şunları kaydetti:

“Bütün bunları önümüzdeki haftalar içinde değerlendirip online olmamak şartıyla çocukların sağlığını koruyacak şekilde sınavı rahatlıkla yapabiliriz. Asla bir çocuğumuzu bile riske atmak istemeyiz. Böyle bir şey elbette yapılırken öncelik çocuklarımızın sağlığı. Onları koruyarak kollayarak belli düzenlemeler yapılır. Ülkede kaç sınıf, kaç sıra var, şu aralıklarla oturduğunda öğrencilerin ne kadarını hangi binada ya da ortamda sınava alabiliriz bunlarla ilgili çalışmalarımızı da yaptık. Ne şekilde olacaksa bunun değerlendirmesi yapılır. Biz de farklı, değişik yaklaşımlara, uygulamalara açığız. Çoçukların yüz yüze sınav olabilmesiyle ilgili tedbir paketimiz hazır.”

“Açık olmayan okullar için işlem yapmak mümkün değil” Mart ayında atanan ancak göreve başlamayan sözleşmeli öğretmenler ve seminer dönemlerine ilişkin bir soru üzerine Selçuk, şu yanıtı verdi: “Bizim bunlarla ilgili kararımız, öğrenciler açısından okullar ne zaman açılacak? Bu soruya bağlı. Öğretmenlerimiz de bu sorunun cevabına bağlı olarak bir sürecin içinde yaşayacaklar. Öğretmenler için uzaktan eğitimi çok ileri noktalara taşıdık. Öğretmen eğitiminde bir sıkıntı olmaz. Öğretmenlerle ilgili şu anda herhangi bir öğrenci söz konusu değil, herhangi bir okul açık değil, dolayısıyla açık olmayan bir okul ve hiç olmayan bir öğrenciyle ilgili şu anda işlem yapmamız mümkün değil. Diğer atamalarla ilgili süreç, her sene olduğu gibi devam ediyor. Mevcut krizden dolayı da bir erteleme söz konusu.”

Bir cevap yazın